Arbetstillstånd är viktigt att ha innan resa till Sverige

De flesta vet att det krävs arbetstillstånd för att arbeta utomlands. Det gäller även de personer som vill jobba i Sverige och inte kommer från ett EU-land.

Andres hade arbetat i Sverige i snart ett år och trivdes jättebra. Nu gick arbetstillståndet snart ut och innan dess måste han ordna en förlängning eller boka en resa hem till Brasilien. Han hoppades på det första då han träffat en tjej för ett halvår sedan. Henne ville han inte lämna.

Innan han ens hann tänka tanken blev han kontaktad av sin chef Kristian. Denne hade hela tiden sagt att han var mycket nöjd med Andres arbetsinsatser. Nu förklarade han att han gärna ville att Andres stannade kvar ytterligare två år. Andres blev jätteglad och sa att det ville han gärna.

Att förlänga sitt arbetstillstånd

För att de skulle ha möjlighet att förlänga hans arbetstillstånd var han tvungen att ha ett pass som var giltigt efter arbetets slut. Andres hade fixat ett pass innan han åkte till Sverige så det skulle räcka i flera år till. Chefen skulle ta reda på vad som behövde göras när man skulle förnya arbetstillstånd.

De anlitade en advokatfirma som var certifierad för sådant så det skulle gå fort och inte ta mer än tjugo dagar. Under de dagarna skulle Migrationsverket se igenom dokumenten och sedan informera om fler dokument behövdes. Nu kunde de skicka in ansökan och sedan var det bara att vänta på det som förhoppningsvis skulle vara ett positivt besked.

6 Aug 2022