Därför fick simmerskans medias uppmärksamhet för sin lägenhet

Det är inte ofta som media skriver om idrottsstjärnors fastighetsaffärer men det hände 2017 när en av Sveriges bästa simmerskor var involverad i en konflikt kring ett andrahandsavtal. Hade hon tagit ut en oskälig hyra eller inte?

Vad ”oskälig hyra” är kan diskuteras. För det finns inte någon exakt gräns vilket tydligt visade sig när en känd idrottare hyrde ut sin lägenhet i centrala Göteborg för ett par år sedan. Även om det låg på Avenyn i Göteborg och därmed hade ”absolut bästa läget” så ansåg hyresgästen att priset var för högt i förhållande till vad som hyrdes ut. Den fastighetsjurist som snabbt blev inkopplad på fallet sa till media att det var ”befängt” vilket tydligt tydde på att man ansåg sig ha rätt i frågan. Det var däremot inget som fastighetsjuristen för motparten ansåg.

Idrottsprofilen hade valt att ta ut en månadshyra på 22 000 kr. Det var även något som personen som hyrde i andrahand även gick med på. Men i efterhand ansåg personen att hyran varit alldeles för hög när en jämförelse genomfördes med andra lägenheter i samma område i Göteborg.

Andrahandsavtal

Den fastighetsjurist som företrädde personen som hyrde i andrahand påpekade att den ”kollektivt framförhandlade” nivån på hyran var 16 500 kr på liknande lägenheter. Det innebar därmed att personen betalat över 20 % mer än marknadspris.

En person som anser sig betalat ”oskäligt mycket” kan begära tillbaka den överstigande summan av hyresvärden vilket alltså skett i detta fall. Totalt begärde personen ersättning med närmare 100 000 kr vilket räknades ut utifrån ”normal” hyresnivå i förhållande till vad som betalades och hur lång tid detta skett.

Det finns regler som säger att man får ta ut ett pris över gällande marknadspris om man exempelvis hyr ut möblerat. Detta var även något som fastighetsjuristen för andrahandshyraren påpekade till media men tillade även att gränsen är på 10 - 15 % samtidigt som sportstjärnan inte hade hyrt ut möblerat utan omöblerat.

Här får man även räkna in om hyresvärden står för elavtal, försäkring eller andra kostnader. Grundtanken är därmed att andrahandsuthyrning inte primärt ska ske för att tjäna pengar utan för att hyra ut den under en tid man inte har möjlighet att bo där.

Hennes fastighetsjurist visade därmed att 22 000 kr i hyra var skäligt utifrån att lägenheten delvis varit möblerad, att elen och försäkringen betalades samt en grundkostnad på lägenheten på ca 16 500 kr.

Källa: Expressen

22 Aug 2019