Hitta rätt advokat

Om du letar efter en advokat är du säkerligen mycket angelägen om att du får en advokat som är bra. Kanske är du i ett pressat läge och behöver hjälp från någon med god erfarenhet och kompetens inom det område du söker hjälp inom. I den här texten kan du lära dig om vad som är bra att tänka på i jakten på en riktigt bra försvarare.

Vad behöver du hjälp med?

Behöver du en försvarsadvokat? Eller någon som kan familjejuridik? Advokater kan arbeta inom många olika områden, och du bör välja en med kompetens inom just det område du behöver hjälp med. Behöver du till exempel en försvarsadvokat för att du är misstänkt för brott – är det just en försvarsadvokat du behöver. Dessa kan hjälpa dig bättre än en advokat med inriktning mot affärsjuridik kan göra. Ska du däremot starta upp ett företag och behöver råd kring detta kan en försvarsadvokat inte hjälpa dig lika bra som någon som jobbar med affärsjuridik.

Känner du någon som kan rekommendera en advokat?

Om du känner någon du litar på som kan rekommendera en advokat är det här ett av de bättre sätten att hitta en advokat på. Istället för att söka recensioner och gå efter anonyma recensioner på nätet, får du en bedömning från en vän du litar på. Den bedömningen bör såklart väga tyngre än referenser som du inte ens vet vilka de kommer ifrån.

Dock bör du ha det som står ovan i åtanke. Det gäller att den du känner också har fått hjälp av en advokat i ungefär samma syfte som du. Om han eller hon fick hjälp av en försvarsadvokat i en rättegång är det kanske inte den advokaten du ska använda dig av om du behöver hjälp med affärsjuridisk rådgivning. Se även till att vännen du pratar med fick hjälp av advokaten i Stockholm (om du bor själv Stockholm) eller helt enkelt den stad du bor i.

Använd Advokatsamfundets hemsida

Advokat är en skyddad titel och det krävs ett godkännande av Advokatsamfundet för att få kalla sig det. Ett bra sätt att hitta seriösa advokater är således att söka i registret som finns på Advokatsamfundets hemsida.

Så gör du

  1. Gå in på Advokatsamfundets hemsida
  2. Framför dig ser du ett sökfält. Tryck på ”Avancerad sökning”.
  3. Välj lämplig verksamhetsinriktning, till exempel ”Brottmål” om du behöver en försvarsadvokat.
  4. Skriv in din ort, till exempel ”Stockholm”.
  5. Kryssa i rutan ”Advokat”.
  6. Tryck på ”Sök”.

Du bör nu ha fått ett antal advokater att välja mellan. Sökte du på en större stad, till exempel Stockholm, är antalet säkerligen stort. När du klickar på en advokat eller en advokatbyrå ser du närmare beskrivning av verksamhetsinriktningarna samt kontaktuppgifter. Därefter är det bara att ta kontakt.

5 Oct 2017