Hur går en båtbesiktning till?

En motorrenovering kan behövas. Reparationer i skrovet kan det vara bråttom med. Om man inte har ägt en båt förut och ska köpa en, kan det vara skönt att inte vara ensam vid köpet. Som köpare har man ju undersökningsplikt – en plikt som kan vara svår att uppfylla, om man inte känner till vad man ska undersöka.

Det är just där en besiktningsman kommer in i bilden. För köp av äldre och mindre båtar är det kanske inte värt kostnaden. När man däremot ska köpa en lite större båt, som inte sällan kostar över 100 000 kronor, kan det vara värt kostnaden det innebär att ta in någon med expertis. Att besiktiga en större båt kan visserligen kosta ett par tusenlappar, men det kan också vara en summa värd att lägga ut. Det går att se på som en försäkring ungefär, en åtgärd du vidtar för att inte behöva punga ut med stora summor pengar – i onödan – själv. För om köper en båt som har skador i skrovet och som kräver en motorrenovering, kan de oväntade utgifterna vida överstiga den summa som en besiktningsman tar för ett snabbt jobb.

Du får det svart på vitt

Dessutom får du normalt ett utförligt protokoll. Här ser du vad som ska göras, och inom vilket tidsspann. Du kan även, med detta som underlag, diskutera med besiktningsmannen vad de olika åtgärderna kan tänkas kosta och rådgöra huruvida det är en prisvärd affär. Kanske behöver den ingen genomgående motorrenovering nu – men om ett par år? En större båt är ett stort köp som de flesta inte gör särskilt ofta i livet. Processen är således inget man bör förhasta. Genom att ta hjälp av en besiktningsman minskar du risken markant för en dålig affär. Tyvärr blir alltför många båtköpare missnöjd med sin affär.

Gynnar affären i stort

En besiktning sätter dig även i en god förhandlingsposition. Kanske tycker du om båten riktigt mycket, men det finns ett par mindre brister? Genom att ha ett protokoll där dessa brister är utpekade av en besiktningsman, kommer du ha att goda möjligheter att pruta lite på köpet. Om du dessutom kommer med trovärdigt underlag på vad dessa åtgärder kan kosta, får både köpare och säljare en rimlig känsla för hur mycket priset kan tänkas sänkas. Kanske krävs en motorrenovering som kan kosta allt mellan 5 000 - 15 000 kronor? I det läget kanske priset på båten kan sänkas med en summa i det spannet.

Snabba tips på saker att kolla själv

Ska du köpa en billigare båt i en mindre affär, där kostnaden för en besiktningsman inte riktigt är motiverad? I sådana fall behöver du ta hjälp av en båtkunnig vän eller titta på båten själv. Ett par tips på saker att kolla efter är som följer:

  • Försök ta reda på om båten har varit med om en grundstötning. Det här kan bli dyrt att åtgärda eftersom en motorrenovering och korrigering av densamma kan behövas. 


  • Se om det finns vatten i kölsvinet. 


  • Kontrollera slangar och kopplingar till bränsle samt ventilation till motorrummet.

Här kan du läsa mer om motorrenovering.

 

21 Feb 2019