Hur ska man tänka med körkort för barnen?

Det kan vara svårt att acceptera det faktum att barnen blir äldre och där de således också vill frigöra sig. En enkel förklaring till detta är att man själv som förälder också blir äldre och att varje liten årsring som barnen drar i sänggaveln även ringar in sin egen stigande ålder. Plötsligt är den lille pojken som nyss sprang omkring i blöjor tillräckligt gammal för att få ta ett körkort. Hur gick det till?

Det senare är en fråga som bör redas ut lite innan. Att ta körkort är ett så kallat vuxet ögonblick sett till att man som ung människa gör sig oberoende av sina föräldrar. Alla som har ett körkort vet att det handlar om ett ögonblick som man minns. Men, alla vet också att det är farligt att köra bil och att fruktansvärda olyckor kan ske. Även om ditt barn är duktig på att köra så finns det andra personer som inte är det och som kan förorsaka olyckor. Vi tänkte gå igenom några punkter som en förälder kan använda sig av - några tankar inför körkortet som kan vara värda att ha i åtanke.

Kom ihåg dock att om ditt barn är över 18 år så bestämmer barnet själv om huruvida ett körkort ska tas eller inte - du kan enbart stötta och vara med längs resan. Med det sagt: det är klart att du ska hjälpa ditt barn att ta den rosa lappen!

Privat, trafikskola och djupinlärning

Här kommer några samlade tankar om körkortet, vilka för- och nackdelar som finns och vad man som förälder ska tänka på:

  • Trafikskola: Även om du väljer att agera handledare för ditt barn och ställer upp vid övningskörning så bör du anmäla till en trafikskola. Dels så ger ett par lektioner där en djupare kunskap och det ger även en annan röst i bilen. Troligt är att ditt barn kanske tar dina råd som ren kritik och därför tappar sugen. En handledare från en trafikskola har en annan auktoritet. Och, handen på hjärtat: kan du alla regler eller kör du lite på känn? Det är inte ovanligt att man tappar en del av kunskapen med åren, men där rutinen istället kopplas in. Tänk även på att du har det juridiska ansvaret som handledare och att det är du som i så fall får betala böter eller ersättning vid skada och så vidare. Mer info finns hos t ex Globens Trafikskola.
  • Intensivkurs - en bra idé? Att ta körkort genom en intensivkurs är ett snabbt sätt att nå målet. En hög grad av anmälda elever klarar det - oavsett om man kör vid en trafikskola i Stockholm eller någon annanstans. Det finns dock en fara i detta som man som förälder bör ta i beaktning: inlärningen blir inte lika djup. Att jämföra med intensiva studier inför ett examensprov som sker kvällen innan. Du kanske klarar provet - men kunskapen kan försvinna efter några veckor. Att anmäla sig till en trafikskola och låta barnet gå där under en längre period ger också djupare kunskap.Allt beror dock naturligtvis på vilken mentalitet ditt barn har.
  • Vilken bil ska vi köpa? Att köpa en bil är en utgift. Det handlar även om en balansgång mellan kostnad kontra säkerhet. Vill du verkligen sätta ditt barn i en bil som har sämre köregenskaper än vad din egen bil har? Var noga med att undersöka bilen innan, se till att kontrollera tidigare ägare och besiktningsprotokoll. Det kan även vara en god idé att köpa en bil med automat växel snarare än en bil med manuell växellåda. Den förra är betydligt lättare att köra. Tar ditt barn dock körkort för en automatväxlad bil så är det endast en sådan bil han/hon i framtiden får köra. Det motsatta - att ta körkort för manuell växellåda - ger en större frihet i och med att sonen/dottern då kan köra vilken bil som helst, även en automatväxlad sådan alltså.
25 Jul 2018