Så kan du hjälpa ert barn hantera er skilsmässa

En skilsmässa är sällan enkel. Särskilt problematiskt blir det när barn är inblandade. Det ideala vore givetvis om barnen skulle klara sig utan att bli särskilt ledsna – men som en förälder i en skilsmässa får man vara beredd på att trösta. Mindre lätt eller svårt kan det bli beroende på barnets ålder. Är barnet äldre är det sannolikt lite enklare. Samma gäller om barnet är väldigt, väldigt ungt. Oavsett finns det ett par saker man kan tänka på för att barnet ska klara sig så bra genom en skilsmässa som det bara går.

Gör det tydligt att det inte handlar om barnet

Vid en skilsmässa kan alla möjliga olika tankar finnas hos barnet. Vissa barn kan i någon mån lägga skulden på sig själva, och tänka att skilsmässan kanske inte skulle hänt om de bara skötte sig bättre. Det finns en särskild risk för detta om barnet har hört ett gräl, där grälet kanske handlade om barnen, helt eller delvis.

Det är viktigt att göra det tydligt för barnen att det inte är deras fel. Likaså är det viktigt att säga att det inte finns någonting de skulle kunna ha gjort för att förhindra separationen. Var samtidigt också tydlig med att de kommer att få fortsätta umgås med båda sina föräldrar.

Försök inte ställa din före detta i dålig dager

Det finns väldigt lite som du som förälder skulle kunna tjäna på det här. Dock är det lätt, och det förekommer nog ofta, att man råkar säga något dåligt om pappan eller mamman. Det är väldigt mycket känslor inblandade, och ibland är det inte så lätt att lägga band på dessa känslor. Råkar du säga något dumt – förklara att du egentligen inte menade på det viset.

Vidare är det bra att klargöra att du vill att barnen ska kunna umgås med båda sina föräldrar på ett bra sätt. Ett barn i Sverige har alltid rätt till varaktiga relationer med båda sina föräldrar (om inte uppenbar fara finns), men du bör visa att du främjar detta.

Låt dem uttrycka sina känslor

Berätta att det är okej att vara ledsen över skilsmässan, precis som det är för dig också. Du behöver inte känna dig skyldig att spela superglad tiden efter uppbrottet bara för att värna om barnen. Barnen är med sannolikhet ledsna eller tycker det är jobbigt, som du också troligtvis gör. Tänk på att trösta lämpligt. Dina djupaste tankar kanske är bättre att vädra för en vän – inte för dina barn.

11 Feb 2018