Ta hjälp för att undvika skilsmässa

I Sverige så sker fler skilsmässor än någonsin tidigare. Vad detta beror på är svårt att sia om - alla är vi olika och alla förhållanden ser olika ut. En anledning kan vara den naturliga som ligger i att många gifter sig utan att fundera igenom beslutet tillräckligt. Är man kär och nyförälskad så fattar man beslut som kan vara ogenomtänkta och att gifta sig i en känslostorm är sällan hållbart.

En annan anledning kan vara att man inte kämpar på samma sätt för att hålla äktenskapet vid liv. Det är inte längre den heliga allians mellan två personer som det en gång var - på gott och ont.

Men, i vissa fall kan nog lite kämpaglöd - och hjälp (något vi ska återkomma till) rädda ett äktenskap och förhindra en skilsmässa. Det många inte inser är att man inte kan äta oxfilé varje dag och att livet tillsammans inte är helt bekymmersfritt. Det handlar om en bergochdalbana där man måste vara beredd på att det finns både höga berg och djupa dalar. Hemligheten är att försöka parerar dessa och få en så plan yta som möjligt att röra sig fram på - men där känslan av kärlek fortfarande finns kvar.

Hjälp var det. Hur ska man ta hjälp och undvika en skilsmässa? Vi tänkte ge två exempel. Ett som kommer att underlätta vardagen och ett som kommer att få er att - förhoppningsvis - växa som människor och öka förståelsen för varandra. Vi går igenom dessa var för sig.

Anlita en städfirma och anmäl er till parterapi

Vi kan säga att ni lever i Stockholm, har två barn och att ni börjat fundera på skilsmässa efter åtta år som gifta. Det går allt längre mellan de snälla orden och ni bråkar om allt som rör vardagen. Kort och gott: ni står redo att ge upp. Vårt råd: överväg dessa lösningar innan:

  • Ta hjälp av ett städföretag. Vad handlar era bråk om egentligen? Är det ekonomi, otrohet eller det faktum att ni aldrig har tid för varandra längre? i många fall är det tredje alternativet det mest gångbara. Vi har allt mindre tid över och alla behöver - och vill ha! - egentid; något som gör en småsint och missunnsam. Man tycker att man alltid får dammsuga, tvätta, diska och i övrigt sköta hushållet - detta medan partnern verkar ha hur mycket tid som helst. Så är det inte; troligt är att han/hon känner exakt likadant och förmodligen gör lika mycket. Här kan man faktiskt ta ett steg tillbaka och köpa sig den där extra tiden genom att anlita en städfirma. Varför ska ni bråka om sådana petitesser och så split mellan er? En städfirma i Stockholm kan - på givna dagar och på givna tider - hjälpa er med allt från hemstädning, fönsterputs, tvätt, diskning och allt annat som tar tid av er som ni helst skulle vilja lägga på annat. Dessutom är det billigt. Detta då ni kan anlita en städfirma med Rut-avdraget och dra av halva kostnaden för städning. Taket för detta ligger på årliga 25.000 kronor/person. Ni kan således båda använda ert respektive rut-avdrag och ha ett gemensamt tak för hemmet på 50.000 kronor. Det gör skillnad! Många familjer i Stockholm vittnar om att deras liv och vardag blivit avsevärt mycket bättre som en följd av att man anlitat en städfirma. Ibland är de enkla lösningarna de bästa.
  • Parterapi: Har ni svårt att prata utan att höja rösten och slutligen skrika till varandra? Har ni svårt att nå varandra och undviker att hamna i situationer där ni riskerar att hamna i någon typ av diskussion? Att svälja alla ord och bli som en tryckkammare inombords är ingen hållbar lösning. Man måste kunna kommunicera och här krävs det ofta professionell hjälp för att kunna göra så. Att anmäla sig till parterapi är inget misslyckande. Tvärtom - det är ofta den räddningsplanka man behöver för att rädda ett äktenskap. Ni lär er om varandra - och er själva - och ni kan öka förståelsen för vilka ni är. Det gör er starkare, både var för sig och tillsammans.
30 Nov 2018