När du behöver hjälp i ett brottmål

När man är inblandad i ett brottmål märker man snabbt att det är en krånglig och invecklad process som ofta tar längre tid än beräknat.

Oavsett man är misstänkt för brott eller är ett brottsoffer så behöver man hjälp och stöttning inför och under rättegång. I vissa fall har man rätt till offentlig försvarare. Men det viktiga är att så tidigt i processen skaffa en brottmålsadvokat.

Arbetsuppgifter för en brottmålsadvokat

En brottmålsadvokat är med under hela rättsprocessen. Det handlar om till exempel vid polisförhör, häktesförhandlingar, förtroliga samtal, under och efter rättegången. Man kan också få hjälp med överglagan och skadeståndsansökan med mera.

Vid bristfällinga polis utredningar kan man få hjälp med kompletterande utredningar och tillägg. När man är häktad får man inte kommunicera med familj, vänner, hyresvärd och arbete för att ta några exempel. Då är försvararen en viktig länk med omvärlden.

Under vissa delar av rättsprocessen sköter advokaten dina intressen och talan. Det är dennes arbetsuppgift att göra allt för att den misstänkte ska bli frikänd. I dessa fall får man kunnig och erfaren hjälp med sina ersättningskrav. 

Skulle dock man bli fälld kommer man få hjälp med att få så litet straff som möljigt. Det är såklart viktigt att man litar på sin brottmålsadvokat och känner stort engagemang. Försvararen är igenom hela rättsprocessen den misstänktes förlängda arm. Man kan säga att den misstänktes framtid i vissa fall ligger i försvararens hand. Man kan lätt förstå hur utsatt den misstänkte känner sig och det kan medföra oerhörd psykisk press.

Hjälp för brottsoffer

När man har utsatts för ett brott så behöver man ett målsägandebiträde som ska finnas som stöd under den jobbiga processen. Man får ett erfaret stöd under rättegången som kan vara guld värt. Man kan få hjälp med att föra ens talan under rättegången om man inte orkar själv.

Det går att kontakta en advokatbyrå för hjälp eller invänta en offentlig målsägarbiträde. Det är bra att vara förberede och få hjälp med eventuell överklagan av domslutet.

Skaffa en erfaren brottmålsadvokat

Man måste vara noggrann när man väljer brottmålsadvokat. En trygg och säker expert vid sin sida kan göra stor skillnad. Man har rätt till att få en kunnig och engagerad jurist som kan svara på alla frågor man tänkas ha. Och så klart driva den misstänktes sak på ett professionellt och korrekt sätt i rätten för bästa resultat. Det finns olika rättsområden så det gäller att hitta en advokat med rätt erfarenheter. 

 

23 Apr 2019