Om du behöver en försvarare

Har du blivit misstänkt för något brott? Eller är du bara allmänt nyfiken på hur det fungerar i en domstol? Här går vi igenom ungefär hur det kan fungera i ett riktigt fall. Säg att du har varit ut en blöt kväll. Du har blivit vittne till ett bråk mellan två personer på ett dansgolv. Utan att tänka dig för, har du gått emellan dem som har bråkat. Men istället för att få bråket att upphöra så är det du som råkar ut för att få stryk.

En missuppfattning händer så lätt

Mitt i tumultet kommer säkerhetsvakten på dansstället, som helt och hållet har missupfattat hela sammanhanget. När säkerhetsvakten dyker upp, har de som har varit skyldiga till misshandeln bara försvunnit och kvar står du och vakten tror att det är du som har slagit ner en stackare som ligger och blöder på dansgolvet. Sedan ringer vakten polisen och låter dig inte komma undan. Trots att du protesterar och att dina vänner gör det samma, så tror ingen på dig. Polisen kommer och ber dig följa med, men ju mer som både du och dina förfriskade vänner protesterar, desto mindre tror polisen på dig. Du blir så illa tvungen att följa med till polisstationen och blir inlåsta på häktet. Den stackare som blev nedslagen ligger på sjukhus och behöver omplåstras.

Du behöver en försvarare

Under tiden som du sitter inlåst på häktet, behöver du en försvarare. Då är det mycket viktigt att det inte är en advokat som bara säger; "jahapp" och "nehej" till allt som polisen säger och verkar vara en nickedocka (som bara nickar till allt) så behöver du en bra advokat som gör mer än bara håller med åklagaren och polisen. Du behöver en advokat som kan prata med den stackare som blev nedslagen av den som bara stack. Du behöver en advokat som lyssnar å sig och som förbereder sig på ett riktigt bra försvar och som är beredd på att sticka hål på alla de misstankar som polisen och väktaren har mot dig. Denna advokat bör ta kontakt med dem som var på dansgolvet och som kan berätta vad som egentligen hände. Genom att skaffa in vittnesmål av sådana som är trovärdiga och inte lika berusade som du själv var, liksom dina vänner, bör en advokat ta fram allt som pekar på att du är oskyldig och inte ska behöva sitta kvar i häktet, och heller inte ska anklagas för att ha misshandlat ett stackars offer som ligger å sjukhuset. Läs mer om hur en advokat kan hjälpa dig på: https://www.advokatuppsala.biz.

23 Aug 2019