Mitt tandimplantat måste tas bort

Tandimplantat har kommit att bli ett självklart alternativ till tandprotesen vid tandlossning. Av uppenbara skäl. Där tandproteser innebär att man måste plocka ut och sätta in tänderna varje kväll och att man måste rengöra dem separat så är ett tandimplantat en permanent lösning.

Sätter man in ett tandimplantat hos en tandläkare i exempelvis Stockholm så innebär det att man borrar fast titanskruvar i käkbenet och att man i dessa sedan fäster de kronor som kommer att fungera - både funktionellt och estetiskt - som de vanliga, ordinarie tänderna.

Tyvärr finns inga garantier att ett tandimplantat ska bli en permanent lösning. Dels så avgörs den frågan av vilken tandläkare som utfört ingreppet, dels av vilken kvalitet man har på sin käke och dels också av hur kroppen ställer dig till ämnet titan (alla tar inte upp det lika bra) och hur man själv sköter sig efter operationen.

Tyvärr så tror många att ett tandimplantat sköter sig själv - en krona av porslin behöver knappast borstas, eller hur? - men så är det inte. Det finns en förhöjd risk för bakterie- och kariesangrepp i tandköttsfickorna (särskilt tätt inpå operationen) och får man det så kan man nästan räkna med att komplikationerna kan bli så pass stora att implantaten måste tas bort.

Det är naturligtvis ett hårt slag. Man har trott att de - ofta väldigt dyra! - tandimplantat man fått insatta ska hålla hela livet. Det gör att man kan hamna i den situationen att man känner sig felbehandlad och att man vill ha upprättelse från tandläkaren. Både ekonomisk och i form av en ny typ av behandling. Det kan man också ha rätt till.

Det bästa är att i ett sådant läge kontakta mottagningen i Stockholm där behandlingen skett. Tandläkaren kan mycket väl erbjuda kompensation. Skulle han motsätta sig detta så kan du upprätta en anmälan till en branschorganisation - exempelvis Privattandläkarna - och låt dem utreda vad som hänt. Annars kan man även välja att söka hjälp och rådgivning hos sitt Landsting och då primärt genom att kontakta Patientnämnden. Det finns utvägar till upprättelse - även om din tandläkare frånsäger sig allt ansvar.

Undvik sämre tandläkare i Stockholm

En viktigare fråga, enligt oss, är vad man gör innan operationen. Med detta menar vi att alla tandläkare har olika kvaliteter och att tandimplantat kräver specialistkunskaper. Det innebär att man bör välja rätt tandläkare och aktivt söka efter mottagning som specialiserat sig på tjänsten.

Det man kan kolla efter är just det vi ovan nämnde: tillhör tandläkaren en branschorganisation så är det ofta dels ett kvitto på kvalitet och dels också på att din väg blir lite lättare om det - mot förmodan - skulle ske en felbehandling.

19 Aug 2018